Masy sensoplastyczne są uwielbiane przez wszystkie dzieci. Są pachnące, kolorowe, o różnej strukturze i konsystencji. Pobudzają zmysły i dają szansę na rozwinięcie małej i dużej motoryki. Idealnie sprawdzą się na zajęciach z elementami SI, zapewniając doskonałą zabawę. Dzięki poniższym przepisom na masy można stworzyć prawdziwe arcydzieła na każdych zajęciach w różnych grupach wiekowych.
Masa solna
Składniki: sól, mąka pszenna, woda, olej.
Sposób wykonania: Do miski wsypujemy tę samo ilość mąki, co soli, biorąc pod uwagę wagę nie objętość. Powoli dolewamy wody, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Dodajemy łyżkę oleju, aby masa była bardziej gładka. Dodanie barwników spożywczych umożliwi zmianę koloru, a olejków zapachowych doda aromatu.
Kukurydziana masa solna
Składniki: sól, mąka kukurydziana, woda.
Sposób wykonania: Do miski wsypujemy tę samo ilość mąki kukurydzianej, co soli, biorąc pod uwagę wagę nie objętość. Powoli dolewamy wody, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Uzyskamy wówczas żółtą, bardzo gładką masę. Po dodaniu barwnika masa zmieni kolor.
Masa papierowa
Składniki: rolka papieru toaletowego, mąka (...)